Śledzie na korzenną nutkę


Składniki:

35-40 dkg śledzi z zalewy oliwnej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
2-4 cm kawałek korzenia imbiru
3-4 cebule czerwone małe
1 łyżka masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól


Sposób przygotowania:

Wszystkie przyprawy - cukier puder, gałkę, ziele angielskie, goździki, cynamon - mieszamy w miseczce. Ścieramy imbir na małych oczkach i dodajemy do mieszanki. Łączymy.

Śledzie kroimy na kawałki na raz i dodajemy do nich mieszankę. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce.

Gdy już się przegryzą to obieramy cebulę i kroimy ją na pół talarki i smażymy na maśle. Gdy zmięknie to dodajemy koncentrat i lekko solimy - ja dodałam też odrobinę cukru.

Teraz możemy albo je włożyć do słoika przekładając cebulą i dolać oliwy tak by je całkowicie przykryła - takie mogą stać w lodówce.

Albo możemy od razu przełożyć na talerzyk śledzie a obok położyć czerwona cebulę i podawać.



Takie śledzie odkryłam w tym roku po raz pierwszy u Olgi Smile z blogu www.smakimprezy.pl... - dzięki bardzo za tak cudowny przepis. Już będą u mnie gościły na świątecznym stole.- bo są przepyszne, takie kruche i cudonie pachnące.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne