Śledzie na korzenną nutkęSkładniki: 35-40 dkg śledzi z zalewy oliwnej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 2-4 cm kawałek korzenia imbiru 3-4 cebule czerwone małe 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól |
Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy - cukier puder, gałkę, ziele angielskie, goździki, cynamon - mieszamy w miseczce. Ścieramy imbir na małych oczkach i dodajemy do mieszanki. Łączymy. Śledzie kroimy na kawałki na raz i dodajemy do nich mieszankę. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w lodówce. Gdy już się przegryzą to obieramy cebulę i kroimy ją na pół talarki i smażymy na maśle. Gdy zmięknie to dodajemy koncentrat i lekko solimy - ja dodałam też odrobinę cukru. Teraz możemy albo je włożyć do słoika przekładając cebulą i dolać oliwy tak by je całkowicie przykryła - takie mogą stać w lodówce. Albo możemy od razu przełożyć na talerzyk śledzie a obok położyć czerwona cebulę i podawać. Takie śledzie odkryłam w tym roku po raz pierwszy u Olgi Smile z blogu www.smakimprezy.pl... - dzięki bardzo za tak cudowny przepis. Już będą u mnie gościły na świątecznym stole.- bo są przepyszne, takie kruche i cudonie pachnące. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne