Makówki


Składniki:

baton lub chałka pokrojone na kromki 1 sztuka
mleko 1,5 litra
mak zaparzony i utarty w makutrze 10 dag
bakalie 1 szklanka
miód 2 łyżki
słupki migdałowe do ozdoby
migdały do ozdoby


Sposób przygotowania:

Mak gdy już mamy go utartego to wkładamy do garnka razem z bakaliami (jakie lubicie ja dałam rodzynki, migdały i orzechy włoskie) i miodem. Zalewamy mlekiem i gotujemy ciągle mieszając około 5 minut.

Teraz bierzemy dużą miskę i układamy warstwami: kromki bułki i zalewamy to dokładnie mieszaniną makowo-mleczną. Postępujemy tak do skończenia się składników - na samej górze ma być mak.

Makówki najlepiej zrobić dzień wcześniej aby dobrze nasiąkły - nie mogą być za suche ani za mokre. Ja je lekko polałam jeszcze mlekiem około 6 łyżkami.

Ozdabiamy górę migdałami całymi i słupkami migdałowymi.



Makówki to potrawa ze Śląska - kiedyś z moją przyjaciółką gdy byłam jeszcze dzieckiem po pasterce siedziałyśmy na ryneczku i jadłyśmy, ja od jej mamy makówki, a ona od mojej ciasta.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne