MakówkiSkładniki: baton lub chałka pokrojone na kromki 1 sztuka mleko 1,5 litra mak zaparzony i utarty w makutrze 10 dag bakalie 1 szklanka miód 2 łyżki słupki migdałowe do ozdoby migdały do ozdoby |
Sposób przygotowania: Mak gdy już mamy go utartego to wkładamy do garnka razem z bakaliami (jakie lubicie ja dałam rodzynki, migdały i orzechy włoskie) i miodem. Zalewamy mlekiem i gotujemy ciągle mieszając około 5 minut. Teraz bierzemy dużą miskę i układamy warstwami: kromki bułki i zalewamy to dokładnie mieszaniną makowo-mleczną. Postępujemy tak do skończenia się składników - na samej górze ma być mak. Makówki najlepiej zrobić dzień wcześniej aby dobrze nasiąkły - nie mogą być za suche ani za mokre. Ja je lekko polałam jeszcze mlekiem około 6 łyżkami. Ozdabiamy górę migdałami całymi i słupkami migdałowymi. Makówki to potrawa ze Śląska - kiedyś z moją przyjaciółką gdy byłam jeszcze dzieckiem po pasterce siedziałyśmy na ryneczku i jadłyśmy, ja od jej mamy makówki, a ona od mojej ciasta. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne