Noworoczny piernik


Składniki:

Noworoczny piernik 10 dkg masła
10 dkg cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg m±ki
1 jajko
2 łyżki przyprawy do pierników
25 dkg miodu
szczypta soli
powidła ¶liwkowe - ja miałam swoje zużyłam 1/2 słoika
polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:

Masło utrzec na puszyst± masę, dodać cukier i jajko - ci±gle ucierać. M±kę wymieszać z proszkiem, połaczyć z mas±.

Miód ropzu¶cic podgrzewaj±c. Miód i przyprawy dodac do ciasta, utrzeć na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wyłozonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w temperaturze 180'C.

Studzimy piernik i kroimy go na trzy placki. Przekładamy powiedłami i polewamy polew±.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne