Muffinki z żurawiną


Składniki:

SUCHE:
25 dkg mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
10 dkg cukru jasnego trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

MOKRE:
125 ml mleka
75 ml oleju
1 jajko

2 mandarynki
17,5 dkg żurawiny
3 łyżki cukru trzcinowego jasnego


Sposób przygotowania:

Łączymy suche składniki z suchymi i dodajemy stratą skórkę z mandarynek (wcześniej ją dobrze wyszorujcie i spażcie).

Łączymy mokre z mokrymi dodając wyciśniety sok z 2 mandarynek. Lekko ubijamy - tylko do połączenia się płynów.

Teraz wlewamy mokre do suchych, wsypujemy żurawinę i mieszamy do połaczenia się składników. Mają być grudki - wtedy muffinki będą pyszyste i lekkie.

Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Górę posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 20 minut w 200'C. Studzimy na kratce.


Te muffinki znalazłam na blogu "Tak sobie pichcę" u Atinki - a dodatkowo to przepis Nigelli Lawson więc musiałm je zrobić.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne