Muffinki z żurawinąSkładniki: SUCHE: 25 dkg mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 10 dkg cukru jasnego trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej MOKRE: 125 ml mleka 75 ml oleju 1 jajko 2 mandarynki 17,5 dkg żurawiny 3 łyżki cukru trzcinowego jasnego |
Sposób przygotowania: Łączymy suche składniki z suchymi i dodajemy stratą skórkę z mandarynek (wcześniej ją dobrze wyszorujcie i spażcie). Łączymy mokre z mokrymi dodając wyciśniety sok z 2 mandarynek. Lekko ubijamy - tylko do połączenia się płynów. Teraz wlewamy mokre do suchych, wsypujemy żurawinę i mieszamy do połaczenia się składników. Mają być grudki - wtedy muffinki będą pyszyste i lekkie. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Górę posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 20 minut w 200'C. Studzimy na kratce. Te muffinki znalazłam na blogu "Tak sobie pichcę" u Atinki - a dodatkowo to przepis Nigelli Lawson więc musiałm je zrobić. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne