Sałatka z makaronu ryżowego z marynowaną szynką i kwaskawym dresingiem


Składniki:

1/2 opakowania makaronu ryżowego (paczka 375 g)
3 łyżki kukurydzy
1 cebula czerwona
por 4 cm kawałek
1 marchewka
1,5 łyżki sosu sojowego kikiman

MARYNATA DO MIĘSA:
1,5 łyzki sosu sojowego kikkoman
3 plastry imbiru świeżego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
1/2 łyżeczki sambal oelek
20 dkg mięsa - szynki wieprzowej

DRESING:
1,5 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka sosu sojowego
2,5 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka płaska przyprawy 5 smkaów
szczypta soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i wkładamy do miseczki. Dodajemy wszytstkie składniki marynaty - imbir kroimy w drobna kosteczkę. Mieszamy i zostawiamy przykryte folią spozywczą w lodówce - najlepiej na całą noc.

Następnego dnia podsmażamy na oleju i studzimy.

Makaron ryżowy gotujemy 5 minut, odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wlewamy 1,5 łyżki sosu sojowego i chwilę smażymy. Wkładamy do miski.

Dodajemy do makaronu mięso, kukurydzę, cebule czerwoną pokrojoną w pół talarki, por pokrojony w drobną kostkę,
marchewkę pokrojoną w zapałkę i chwilę przesmażoną na patelni. Mieszamy wszystko dokładnie.

Wlewamy do małego słoika składniki dresingu, zakrecamy i dobrze trzęsiemy - wg. mnie to najlepszy sposób na zrobienie dresingu. Zalewamy sałatkę i ponownie mieszamy.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne