Sałatka z makaronu ryżowego z marynowaną szynką i kwaskawym dresingiemSkładniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego (paczka 375 g) 3 łyżki kukurydzy 1 cebula czerwona por 4 cm kawałek 1 marchewka 1,5 łyżki sosu sojowego kikiman MARYNATA DO MIĘSA: 1,5 łyzki sosu sojowego kikkoman 3 plastry imbiru świeżego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki sambal oelek 20 dkg mięsa - szynki wieprzowej DRESING: 1,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżka sosu sojowego 2,5 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka płaska przyprawy 5 smkaów szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i wkładamy do miseczki. Dodajemy wszytstkie składniki marynaty - imbir kroimy w drobna kosteczkę. Mieszamy i zostawiamy przykryte folią spozywczą w lodówce - najlepiej na całą noc. Następnego dnia podsmażamy na oleju i studzimy. Makaron ryżowy gotujemy 5 minut, odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wlewamy 1,5 łyżki sosu sojowego i chwilę smażymy. Wkładamy do miski. Dodajemy do makaronu mięso, kukurydzę, cebule czerwoną pokrojoną w pół talarki, por pokrojony w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w zapałkę i chwilę przesmażoną na patelni. Mieszamy wszystko dokładnie. Wlewamy do małego słoika składniki dresingu, zakrecamy i dobrze trzęsiemy - wg. mnie to najlepszy sposób na zrobienie dresingu. Zalewamy sałatkę i ponownie mieszamy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne