Muffinki z serem żółtym i porą oraz szynką


Składniki:

20 g drożdzy
10 g cukru
25 dkg mąki
50 ml oleju
125 ml ciepłej wody
szczypta soli
15 dkg szynki wędzonej
15 dkg ostrego sera żółtego
6 cm kawałek pory




Sposób przygotowania:

Drożdze ropuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Zostawiamy na około 10 minut.

W drugiem misce mieszamy mąkę, sól, olej i dodajemy rozczyn. wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do podwojenia objetości.

Kroimy w kostkę ser i szynkę, dodajemy do tego pokrojony drobno por. Mieszamy.

Dgy ciasto wyrośnie to uderzamy w nie ręką i lekko ponownie zarabiamy, dodajemy mieszankę serowo-szynkowo-porową i zarabiamy.

Nakładamy do papilotek do połowy wysokości i zostawiamy w cieple do lekkiego wyrośnięcia.

Pieczemy w 180'C około 20-25 minut.
Te muffinki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne