Muffinki z serem żółtym i porą oraz szynkąSkładniki: 20 g drożdzy 10 g cukru 25 dkg mąki 50 ml oleju 125 ml ciepłej wody szczypta soli 15 dkg szynki wędzonej 15 dkg ostrego sera żółtego 6 cm kawałek pory |
Sposób przygotowania: Drożdze ropuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Zostawiamy na około 10 minut. W drugiem misce mieszamy mąkę, sól, olej i dodajemy rozczyn. wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do podwojenia objetości. Kroimy w kostkę ser i szynkę, dodajemy do tego pokrojony drobno por. Mieszamy. Dgy ciasto wyrośnie to uderzamy w nie ręką i lekko ponownie zarabiamy, dodajemy mieszankę serowo-szynkowo-porową i zarabiamy. Nakładamy do papilotek do połowy wysokości i zostawiamy w cieple do lekkiego wyrośnięcia. Pieczemy w 180'C około 20-25 minut. Te muffinki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne