Deser kawowy z kawą w czekoladzie


Składniki:

śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
likier baileys 25 ml
kawa w czekoladzie do ozdoby


Sposób przygotowania:

Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Kawę rozgniatamy - ja zrobiłam to w moździerzu. Odkładamy 1/3 bitej śmietany. Do pozostałej dodajemy kawę i likier. Dokładnie mieszamy.

Teraz nakładamy 1/3 z masy kawowej do szklaneczki (w sumie to mamy 3 szklaneczki) a na górę z odłożonej bitej śmietany białej tez 1/3.

Górę posypujemy kawą w czekoladzie wg. uznania.



Tak sobie kiedyś siedziałam i wymyśliłam taki oto deser - miałam kawę w czekoladzie i kremówkę w lodówce. Powstał bardzo smaczny deser a co za tym idzie bardzo szybko się go robi.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne