Bułeczki ślimaczki drożdzowe z cynamonemSkładniki: ciasto: 5 dkg drożdży 2,5 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl cukru 7 szklanek mąki pszennej 2/3 kostki rozpuszczonego masła farsz: 1/3 kostki rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru brązowego jasnego cynamon do posypania 4 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią |
Sposób przygotowania: Rozpuszczamy masło potrzebne do przygotowania ciasta. W misce łączymy mleko, cukier i drożdże - mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu aż, zaczną szumieć. Teraz łączymy mąkę, sól z rozpuszczonym masłem i rozczynem drożdżowym i wyrabiamy dobrze. Ja wsypałam mąkę do mojego robota Kitchen Aid i stopniowo dolewałam na przemian mleko z drożdżami i masło. A robot sam wyrabiał ciasto. Gdy już mamy dobrze wyrobione ciasto to odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Ja przykryłam miskę folią spożywczą i postawiłam w ciepłe miejsce. Moje ciasto wyrosło prawie zwiększając swoją objętość czterokrotnie. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm. Smarujemy połową porcji rozpuszczonego masła, dwoma łyżkami cukru waniliowego i trzema łyżkami cukru brązowego. Posypujemy cynamonem wg. uznania - dlatego nie pisałam ile cynamonu nam potrzeba. Zwijamy jak roladę - tak żeby powstała rolada o długości dłuższego boku. Teraz nożem odcinamy krążki grubości 1,5 cm i układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja górę posmarowałam masłem rozpuszczonym ale możecie jeszcze dodatkowo posypać cukrem brązowym. Zostawcie na chwilę do lekkiego podrośnięcia. Pieczemy w temp 180'C przez około 30 minut - patrzcie pod koniec na nie bo może się w ciągu chwili przypalić, ja sprawdzałam patyczkiem czy jest już upieczone. Ten przepis znalazłam w internecie - dodam, ze to moje pierwsze ciasto drożdzowe ale napewno nie ostatnie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne