Bułeczki ślimaczki drożdzowe z cynamonem


Składniki:

ciasto:
5 dkg drożdży
2,5 szklanki letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl cukru
7 szklanek mąki pszennej
2/3 kostki rozpuszczonego masła

farsz:
1/3 kostki rozpuszczonego masła
6 łyżek cukru brązowego jasnego
cynamon do posypania
4 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią


Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy masło potrzebne do przygotowania ciasta. W misce łączymy mleko, cukier i drożdże - mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu aż, zaczną szumieć.

Teraz łączymy mąkę, sól z rozpuszczonym masłem i rozczynem drożdżowym i wyrabiamy dobrze. Ja wsypałam mąkę do mojego robota Kitchen Aid i stopniowo dolewałam na przemian mleko z drożdżami i masło. A robot sam wyrabiał ciasto.

Gdy już mamy dobrze wyrobione ciasto to odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Ja przykryłam miskę folią spożywczą i postawiłam w ciepłe miejsce.
Moje ciasto wyrosło prawie zwiększając swoją objętość czterokrotnie.

Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm. Smarujemy połową porcji rozpuszczonego masła, dwoma łyżkami cukru waniliowego i trzema łyżkami cukru brązowego. Posypujemy cynamonem wg. uznania - dlatego nie pisałam ile cynamonu nam potrzeba.

Zwijamy jak roladę - tak żeby powstała rolada o długości dłuższego boku. Teraz nożem odcinamy krążki grubości 1,5 cm i układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja górę posmarowałam masłem rozpuszczonym ale możecie jeszcze dodatkowo posypać cukrem brązowym. Zostawcie na chwilę do lekkiego podrośnięcia.

Pieczemy w temp 180'C przez około 30 minut - patrzcie pod koniec na nie bo może się w ciągu chwili przypalić, ja sprawdzałam patyczkiem czy jest już upieczone.


Ten przepis znalazłam w internecie - dodam, ze to moje pierwsze ciasto drożdzowe ale napewno nie ostatnie.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne