Chałka


Składniki:

40 g drożdży
55 dkg mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki mleka
4 łyżki wody
2-3 łyżki cukru
1 jajko roztrzepane
kruszonka, mak, sezam


Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.

Wyrabiałm w mikserze kitchen aid i zajeło mi to niecałe 5 minut ale rękami też można je wyrobic - tylko przykro mi zajmie to więcej czasu. Ja dolałam jeszcze pół szklanki ciepłego mleka bo ciasto było jakieś ciut twrdawe. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.

Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.

Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Piec około 25 - 30 minut w 200 stopniach (wkładać do zimnego piekarnika, ciasto rośnie wraz z temperaturą).



W ten sposób powstanie jedna bardzo duża chałka :).
Można upiec dwie małe. Ja zrobiłam dwie mnijesze jak mi się wydawało i urosły tak, że są dwie duże na dzisiejsze śniadanie.

Przepis mam od frezja76-dorcia z www.mojeprzepisy.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne