ChałkaSkładniki: 40 g drożdży 55 dkg mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki mleka 4 łyżki wody 2-3 łyżki cukru 1 jajko roztrzepane kruszonka, mak, sezam |
Sposób przygotowania: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Wyrabiałm w mikserze kitchen aid i zajeło mi to niecałe 5 minut ale rękami też można je wyrobic - tylko przykro mi zajmie to więcej czasu. Ja dolałam jeszcze pół szklanki ciepłego mleka bo ciasto było jakieś ciut twrdawe. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25 - 30 minut w 200 stopniach (wkładać do zimnego piekarnika, ciasto rośnie wraz z temperaturą). W ten sposób powstanie jedna bardzo duża chałka :). Można upiec dwie małe. Ja zrobiłam dwie mnijesze jak mi się wydawało i urosły tak, że są dwie duże na dzisiejsze śniadanie. Przepis mam od frezja76-dorcia z www.mojeprzepisy.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne