Muffinki z surową szynką, papryką czerwoną i szczypioremSkładniki: Suche: 15 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 mini kostka knorr pietruszka 1 mini kostka knorr czosnek 3 cm szczypioru grubego 1/4 strąka papryki czerwonej 2 plastry szynki surowej wędzonej - grubości około 5 mm 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki soli Mokre: 125 ml mleka 1 jajko 30 ml oleju kujawskiego 20 ml oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu wochester |
Sposób przygotowania: Szczypior kroimy drobno, paprykę i szynkę w mała kosteczkę. Łączymy ze sobą suche składniki i dodajemy szynkę, paprykę i szczypior. Mieszamy. Łączymy ze sobą mokre składniki i lekko je ubijamy widelcem. Teraz wlewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia - mają być grudki, dosłownie parę razy. Nakładamy do papilotek tak do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C i pieczemy 25 minut. Z tej porcji wyszło mi 9 muffinek - zjadłam je z sosem słodkim chili. Wyszły rewelacyjne mięciutkie w środku i bardzo pachnące. Te muffinki to moja propozycja na muffinkową sobotę ogłoszoną na blogu "Same dobre rzeczy" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne