Muffinki z surową szynką, papryką czerwoną i szczypiorem


Składniki:

Suche:
15 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 mini kostka knorr pietruszka
1 mini kostka knorr czosnek
3 cm szczypioru grubego
1/4 strąka papryki czerwonej
2 plastry szynki surowej wędzonej - grubości około 5 mm
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki soli

Mokre:
125 ml mleka
1 jajko
30 ml oleju kujawskiego
20 ml oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu wochester


Sposób przygotowania:

Szczypior kroimy drobno, paprykę i szynkę w mała kosteczkę.
Łączymy ze sobą suche składniki i dodajemy szynkę, paprykę i szczypior. Mieszamy.

Łączymy ze sobą mokre składniki i lekko je ubijamy widelcem.
Teraz wlewamy mokre do suchych i mieszamy do połączenia - mają być grudki, dosłownie parę razy.

Nakładamy do papilotek tak do 3/4 wysokości.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C i pieczemy 25 minut.


Z tej porcji wyszło mi 9 muffinek - zjadłam je z sosem słodkim chili. Wyszły rewelacyjne mięciutkie w środku i bardzo pachnące.

Te muffinki to moja propozycja na muffinkową sobotę ogłoszoną na blogu "Same dobre rzeczy"


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne