Szybka zapiekanka makaronowa z szpinakiem z nutką baharatu


Składniki:

1,5 szklanki makaronu cienkie nitki surowego
1 duży plaster sera minolette
1 łyżeczka oleju sezamowego

sos:
200 ml śmietanki 12%
1 serek topiony ziołowy hochland
3 kulki szpinaku mrożonego hortex
1 łyżeczka przyprawy baharat
sól
pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy śmietankę i wrzucamy serek oraz szpinak, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu i dodajemy baharat, sól i pieprz do smaku.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem sezamowym i wsypujemy suchy makaron surowy i zalewamy sosem z szpinakiem. Makaron się ugotuje podczas zapiekania.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy 15-25 minut. Pod koniec posypujemy pokrojonym lub porwanym serem minolette i zapiekamy jeszcze chwilę do rozpuszczenia się sera.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne