U-dong z dymką i sezamemSkładniki: 20 dkg makaronu u-dong 2-3 łyżki sezamu 5 gałązek dymki Sos: 2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka miodu płynnego 2 łyżki oleju sezamowego |
Sposób przygotowania: W miseczce mieszamy składniki sosu. Makaron wrzucamy na dwie minuty do wrzątku, odcedzamy i od razu wrzucamy do gorącego cebulę dymkę. Wlewamy sos i posypujemy sezamem - możecie go wcześniej uprażyć. Mieszamy i przekładamy do miseczki. Można jak to w przepisie Nigella podała odstawić na pół godziny by smaki się przegryzły, ale ja niestety nie mogłam się oprzeć i od razu wszystko zjadłam. Ten przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok" z tą różnicą, że tam jest makaron soba, a ja zrobiłam z makaronem u-dong. To połączenie słodyczy miodu z kwaśnym smakiem octu i sosem sojowym. Inne, smaczne i proste - tak najłatwiej określić tą potrawę. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne