Domowy makaronSkładniki: 40 dkg mąki pszennej 2-3 duże jajka wiejskie 1/2 łyżeczki soli ciepła woda - tyle by połączyć ciasto |
Sposób przygotowania: Wysypujemy mąkę na stolnicę, na środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka i dajemy sól. Nożem łączymy mąkę z jajkami i stopniowo dolewamy wodę. Gdy ciasto jest już dość zbite to wyrabiamy je ręcznie lub w mikserze. Ja wrzuciłam dosłownie na 3 minuty do kitchen aid i ciasto było gładkie i jednolite. Zostawiamy na chwilę do odpoczęcia, później wałkujemy na placki grubości około 2 mm. Zostawiamy do lekkiego podsuszenia. Teraz kroimy nasz makaron albo najpierw w długie paski grubości 4-5 cm a później dopiero na niteczki, albo w grubsze wstążki które zwijamy w gniazdka lub w kwadraty na łazanki. Zostawiamy do wyschnięcia. Ehh taki makaron przypomina mi dom rodzinny, zawsze gdy był rosół to tylko z takim domowym makaronem. Wiem, możecie sobie pomyśleć kto w dzisiejszych czasach robi w domu makaron gdy w sklepach tyle ich jest ale uważam, że domowy smakuje najlepiej. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne