Bolitas z Urugwaju


Składniki:

Bolitas z Urugwaju 75 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 z±bki czosnku
2 szkl puree pomidorowego
1-2 szkl bulionu
2 listki laurowe
2-3 kuleczki ziela angielskiego
1 szkl ryżu surowego
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
m±ka do obtoczenia bolitas
natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy posiekana cebulę i czosnek - ja podsmażam w tym garnku co będę gotować bolitas. Garnek nie musi być wysoki ale koniecznie szeroki - weĽcie najszerszy jaki macie.

Wlewamy puree pomidorowe i bulion - ja na pocz±tek wlewamy 1/2 szklanki i dolewamy w razie potrzeby. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie.

Z mięsa, ryżu, jajka wyrabiamy pulpety, doprawiamy sol± i pieprzem. Obtaczamy je w m±ce. Dodajemy delikatnie do sosu pomidorowego. Nie mieszajcie przez 5-10 minut od włożenia ich do sosu bo się rozwal±.

Gotujemy około 40 minut, pod koniec gotowania musicie pilnować bolitas co czasami lubi się przypalić od dołu.

Przed podaniem posypujemy natk± pietruszki.


To przepis Roberta Makłowicza - zapisałam go dawno temu w zeszycie i tak już z nami pozostał.
Pyszne pulpety - wiem może się Wam wydawać, że to trudne do wykonania ale to do¶ć proste.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne