Bolitas z UrugwajuSkładniki: 75 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 z±bki czosnku 2 szkl puree pomidorowego 1-2 szkl bulionu 2 listki laurowe 2-3 kuleczki ziela angielskiego 1 szkl ryżu surowego 1 jajko sól pieprz ziołowy m±ka do obtoczenia bolitas natka pietruszki |
Sposób przygotowania: Na patelni podsmażamy posiekana cebulę i czosnek - ja podsmażam w tym garnku co będę gotować bolitas. Garnek nie musi być wysoki ale koniecznie szeroki - weĽcie najszerszy jaki macie. Wlewamy puree pomidorowe i bulion - ja na pocz±tek wlewamy 1/2 szklanki i dolewamy w razie potrzeby. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Z mięsa, ryżu, jajka wyrabiamy pulpety, doprawiamy sol± i pieprzem. Obtaczamy je w m±ce. Dodajemy delikatnie do sosu pomidorowego. Nie mieszajcie przez 5-10 minut od włożenia ich do sosu bo się rozwal±. Gotujemy około 40 minut, pod koniec gotowania musicie pilnować bolitas co czasami lubi się przypalić od dołu. Przed podaniem posypujemy natk± pietruszki. To przepis Roberta Makłowicza - zapisałam go dawno temu w zeszycie i tak już z nami pozostał. Pyszne pulpety - wiem może się Wam wydawać, że to trudne do wykonania ale to do¶ć proste. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne