Sałatka z tuńczyka z botwinkąSkładniki: 5 liści sałaty strzępiastej zielonej 6 młodych listków botwinki 2 pomidorki truskawkowe 3 rzodkiewki papryka czerwona ile lubicie 3 łyżki kukurydzy 1/2 puszki tuńczyka w oleju 4cm kawałek ogórka świeżego 1 sos bazyliowo-ziołowy knorr 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem kamis 1 łyżka posiekanego szczypiorku |
Sposób przygotowania: Sałatę i botwinkę myjemy, dobrze osuszamy i kroimy w paseczki. Ogórka i paprykę w kostkę, pomidorki w talarki a rzodkiewkę w pół talarki. Wrzucamy do miski z zieleniną. Dodajemy kukurydzę oraz tuńczyka. Mieszamy. Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Zalewamy sałatkę i dobrze mieszamy. Posypujemy miętą i pomidorami suszonymi. Ponownie mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy na sam koniec drobnym szczypiorkiem. Zainspirowały mnie do tej sałatki młode listki botwinki które tak naprawdę z reguły wyrzucamy jako pozostałe po gotowaniu botwinki. Ale takie połączenie pozwala nam je wykorzystać i powiem jest bardzo smaczne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne