Sałatka z tuńczyka z botwinką


Składniki:

5 liści sałaty strzępiastej zielonej
6 młodych listków botwinki
2 pomidorki truskawkowe
3 rzodkiewki
papryka czerwona ile lubicie
3 łyżki kukurydzy
1/2 puszki tuńczyka w oleju
4cm kawałek ogórka świeżego
1 sos bazyliowo-ziołowy knorr
1 łyżeczka mięty suszonej
1 łyżeczka pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem kamis
1 łyżka posiekanego szczypiorku


Sposób przygotowania:

Sałatę i botwinkę myjemy, dobrze osuszamy i kroimy w paseczki.
Ogórka i paprykę w kostkę, pomidorki w talarki a rzodkiewkę w pół talarki.
Wrzucamy do miski z zieleniną. Dodajemy kukurydzę oraz tuńczyka. Mieszamy.

Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Zalewamy sałatkę i dobrze mieszamy. Posypujemy miętą i pomidorami suszonymi. Ponownie mieszamy.

Przekładamy na talerz i posypujemy na sam koniec drobnym szczypiorkiem.


Zainspirowały mnie do tej sałatki młode listki botwinki które tak naprawdę z reguły wyrzucamy jako pozostałe po gotowaniu botwinki. Ale takie połączenie pozwala nam je wykorzystać i powiem jest bardzo smaczne.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne