Ciasto capuccinoSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki m±ki Masa ¶mietanowa: 500 ml ¶mietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru żelatyna lub zagęstnik do ¶mietany Krem capuccino: 1,5 kostki margaryny Kasi 2 szklanki mleka 1 płaska łyżka m±ki zwykłej 1 płaska łyżka m±ki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 dużych żółtek 5 płaskich łyżek capuccino classic w proszku kakao do posypania ciasta |
Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt i studzimy. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, a do drugiej zimnej dodajemy żółtka, capucino i m±kę. Teraz t± such± mieszankę wlewamy do gotuj±cego się mleka i mieszamy szybko - będzie gęstnieć jak budyń. Powstanie nam budyń o smaku capucino. Margarynę ucieramy z w makutrze na biało i stopniowo dodajemy budyń - zimny oczywi¶cie. Ucieramy na jednolit± puszyst± masę. Teraz robimy jak wolicie - albo dodajemy zagęstnik do ¶mietany lub rozpuszczon± żelatynę (2 łyżeczki w 1/2 gor±cego mleka - i zanim dodacie to ostudĽcie to). ¦mietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. A ten dodatek w postaci zagęstnika dodajemy przed ubijaniem a żelatynę już po ubiciu i wtedy musimy to delikatnie wymieszać. Na biszkopt układamy masę capuccino a na to ¶mietanę. Posypujemy kakao i wkładamy do lodówki do schłodzenia się. To ciasto znalazłam na stronie Kasi a tam umie¶ciła je pama173. Ciasto jest przepyszne i znika w oka mgnieniu. Najlepiej trzymajcie je cały czas w lodówce - a kawę cappuciono możecie dodawać wg. własnego uznania ja robiłam je z klasycznym i z orzechowym capuccino. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne