Ciasto capuccino


Składniki:

Ciasto capuccino Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki m±ki

Masa ¶mietanowa:
500 ml ¶mietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
żelatyna lub zagęstnik do ¶mietany

Krem capuccino:
1,5 kostki margaryny Kasi
2 szklanki mleka
1 płaska łyżka m±ki zwykłej
1 płaska łyżka m±ki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 dużych żółtek
5 płaskich łyżek capuccino classic w proszku

kakao do posypania ciasta


Sposób przygotowania:

Pieczemy biszkopt i studzimy.

Gotujemy szklankę mleka z cukrem, a do drugiej zimnej dodajemy żółtka, capucino i m±kę. Teraz t± such± mieszankę wlewamy do gotuj±cego się mleka i mieszamy szybko - będzie gęstnieć jak budyń. Powstanie nam budyń o smaku capucino.

Margarynę ucieramy z w makutrze na biało i stopniowo dodajemy budyń - zimny oczywi¶cie. Ucieramy na jednolit± puszyst± masę.

Teraz robimy jak wolicie - albo dodajemy zagęstnik do ¶mietany lub rozpuszczon± żelatynę (2 łyżeczki w 1/2 gor±cego mleka - i zanim dodacie to ostudĽcie to). ¦mietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. A ten dodatek w postaci zagęstnika dodajemy przed ubijaniem a żelatynę już po ubiciu i wtedy musimy to delikatnie wymieszać.

Na biszkopt układamy masę capuccino a na to ¶mietanę. Posypujemy kakao i wkładamy do lodówki do schłodzenia się.


To ciasto znalazłam na stronie Kasi a tam umie¶ciła je pama173.
Ciasto jest przepyszne i znika w oka mgnieniu. Najlepiej trzymajcie je cały czas w lodówce - a kawę cappuciono możecie dodawać wg. własnego uznania ja robiłam je z klasycznym i z orzechowym capuccino.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne