Penne z brokułami w sosie mimoletteSkładniki: 1/2 opakowania makaronu penne pełne ziarno 200 ml śmietany kremówki 10 dkg sera mimolette 15 dkg mięsa mielonego z łopatki 1/2 marchewka 1 mała cebula 4-5 różyczek brokuła 1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej 1/2 łyżeczki gorczycy mielonej białej sól do smaku pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy czubrycą i gorczycą, lekko solimy. Wyrabiamy razem i formujemy małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego). Obsmażamy na patelni i odkładamy do miseczki. Gotujemy makaron pełne ziarno al'dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko obsmażamy na patelni razem z marchewką pokrojoną skośnie w plasterki. Brokuły na chwilę wrzucamy na gorącą wodę - dosłownie na 2 minutki. Chodzi o to by warzywa były chrupiące. Wkładamy do miseczki z mięsem. Mieszamy razem. Na patelnię wlewamy śmietankę i wrzucamy pokrojony ser mimolette, dodajemy szczyptę czubrycy i gorczycy - tych samych co do mięsa. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Dodajemy mięso z warzywami do sosu. Mieszamy chwilę razem aby sos dobrze oblepił wszystkie składniki. Teraz wsypujemy makaron i znowu razem wszytko mieszamy, doprawiamy solą i lekko pieprzem ziołowym. Nakładamy na talerze i ozdabiamy różyczkami brokuła . [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne