Penne z brokułami w sosie mimolette


Składniki:

1/2 opakowania makaronu penne pełne ziarno
200 ml śmietany kremówki
10 dkg sera mimolette
15 dkg mięsa mielonego z łopatki
1/2 marchewka
1 mała cebula
4-5 różyczek brokuła
1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
1/2 łyżeczki gorczycy mielonej białej
sól do smaku
pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy czubrycą i gorczycą, lekko solimy. Wyrabiamy razem i formujemy małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego). Obsmażamy na patelni i odkładamy do miseczki.

Gotujemy makaron pełne ziarno al'dente.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko obsmażamy na patelni razem z marchewką pokrojoną skośnie w plasterki.

Brokuły na chwilę wrzucamy na gorącą wodę - dosłownie na 2 minutki. Chodzi o to by warzywa były chrupiące.
Wkładamy do miseczki z mięsem. Mieszamy razem.

Na patelnię wlewamy śmietankę i wrzucamy pokrojony ser mimolette, dodajemy szczyptę czubrycy i gorczycy - tych samych co do mięsa. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Dodajemy mięso z warzywami do sosu.

Mieszamy chwilę razem aby sos dobrze oblepił wszystkie składniki.
Teraz wsypujemy makaron i znowu razem wszytko mieszamy, doprawiamy solą i lekko pieprzem ziołowym.

Nakładamy na talerze i ozdabiamy różyczkami brokuła .

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne