Kluski z mięsem z rosołu i pieczarkami z cebulk±Składniki: 6 ziemniaków m±ka ziemniaczana 2 gar¶ćie duże mięsa z rosołu - drobiowe, wołowe i wieprzowe 1 marchewka z rosołu 2-3 kawałki selera z rosołu 15 dkg pieczarek 1,5 cebuli sól pieprz |
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy i jeszcze gor±ce przeciskamy przez praskę. Lekko studzimy. Nie pisałam ile m±ki ziemniaczanej - dzielimy przeci¶nięte ziemniaki na cztery czę¶ci i wyjmujemy jedn±. W puste miejsce wsypujemy m±kę ziemniaczan± i robimy gładkie ciasto. To dokładnie takie samo jakie ja robię na kluski ¶l±skie. Mięso z rosołu drobno kroimy, warzywa - marchewkę i seler też. Mieszamy w miseczce i doprawiamy sol± i pieprzem ziołowym. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy na oleju na patelni. Wyjmujemy. Pokrojon± drobno cebulę wrzucamy na t± sam± patelnię, złocimy. Dodajemy pieczarki i doprawiamy sol± i ziołowym pieprzem. Wył±czamy gaz pod pieczarkami. Wstawiamy wodę w garnku i solimy j±. Zagotowujemy i zaczynamy robić kluski. Nabieramy porcje ciasta tak na pół dłoni i nakładamy na ¶rodek po łyżeczce farszu i sklejamy robi±c kulkę. Układamy na talerzu. Gdy woda zacznie się gotować to wrzucamy kluski i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podgrzewamy pieczarki z cebul±. Kluski nakładamy na talerze i posypujemy pieczarkami z cebulk±. Takie kluski s± bardzo dobrym pomysłem gdy mamy mięso z rosołu - s± bardzo smaczne, szybko sie je robi a dodatek pieczarek i cebulki jeszcze podnosi smak klusek. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne