Kluski z mięsem z rosołu i pieczarkami z cebulk±


Składniki:

6 ziemniaków
m±ka ziemniaczana
2 gar¶ćie duże mięsa z rosołu - drobiowe, wołowe i wieprzowe
1 marchewka z rosołu
2-3 kawałki selera z rosołu
15 dkg pieczarek
1,5 cebuli
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i jeszcze gor±ce przeciskamy przez praskę. Lekko studzimy.

Nie pisałam ile m±ki ziemniaczanej - dzielimy przeci¶nięte ziemniaki na cztery czę¶ci i wyjmujemy jedn±. W puste miejsce wsypujemy m±kę ziemniaczan± i robimy gładkie ciasto. To dokładnie takie samo jakie ja robię na kluski ¶l±skie.

Mięso z rosołu drobno kroimy, warzywa - marchewkę i seler też. Mieszamy w miseczce i doprawiamy sol± i pieprzem ziołowym.

Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy na oleju na patelni. Wyjmujemy.
Pokrojon± drobno cebulę wrzucamy na t± sam± patelnię, złocimy. Dodajemy pieczarki i doprawiamy sol± i ziołowym pieprzem. Wył±czamy gaz pod pieczarkami.

Wstawiamy wodę w garnku i solimy j±. Zagotowujemy i zaczynamy robić kluski. Nabieramy porcje ciasta tak na pół dłoni i nakładamy na ¶rodek po łyżeczce farszu i sklejamy robi±c kulkę. Układamy na talerzu.

Gdy woda zacznie się gotować to wrzucamy kluski i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Podgrzewamy pieczarki z cebul±.

Kluski nakładamy na talerze i posypujemy pieczarkami z cebulk±.



Takie kluski s± bardzo dobrym pomysłem gdy mamy mięso z rosołu - s± bardzo smaczne, szybko sie je robi a dodatek pieczarek i cebulki jeszcze podnosi smak klusek.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne