Brokuły z patelni z szynką


Składniki:

60 dkg brokuła świeżego
20 dkg szynki
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
odrobina soku z cytryny


Sposób przygotowania:

Brokuły myjemy, dzielimy na cząstki. Łodygi odcinamy i kroimy w plasterki. Ja teraz tylko wrzucam do wrzątku brokuły na 2 minutki a wy jak chcecie to możecie je pogotować dłużej - max 6 minut.
Odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na gorącym oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i brokuły. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny i dusimy około 7 minut.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne