Pasztet


Składniki:

Pasztet 2 kg łopatki ze skórą surowej - możecie tez dodać karkówki tak z 50 dkg
60 dkg wątroby wieprzowej
40 dkg podgardla
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 jajko
1 bułka pszenna namoczona i odciśnięta
sól
pieprz czarny


Sposób przygotowania:

W garnku obgotowujemy łopatkę, wątróbkę, podgardle razem z marchewką obraną, pietruszką i cebulą. Po 15-20 minutach wyjmujemy wszystko, studzimy i mielimy przez maszynkę dwa razy.

Dodajemy jajko, bułkę, doprawiamy tak dość pikatnie i dobrze wyrabiamy Wkładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 1,5 godziny.

Patrzymy aż góra będzie brązowo-złota.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne