Pieczone pierożki drożdzowe ze szpinakiemSkładniki: Ciasto: 250 ml mleka 35 g drożdży świeżych 50 dkg mąki 80 g masła roztopionego 2 żółtka 1 jajka 5 g cukru szczypta soli Farsz: 25 dkg szpinaku 2 ząbki czosnku 10 dkg sera ricotta 10 dkg sera mozzarella 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżka mąki sól do smaku pieprz ziołowy do smaku gałka muszkatołowa świeżo starta |
Sposób przygotowania: Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże, rozcieramy. Wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia - a zostawiłam na pół godziny. Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól. Wlewamy rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto dolewając masło. Ja wyrabiałam je w robocie kitchen aid, aż do momentu gdy odchodziło od ścianek. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia - około 40 minut. Szpinak wrzucamy na patelnie i odparowujemy go. Przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Dodajemy ser ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Ser mozzarellę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wsypujemy do szpinaku i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje i rozpłaszczamy robiąc z niej kółko. Nakładamy porcje farszu i zlepiamy, albo w formę bułeczki, że farsz jest w środku albo jak ja to robiłam zlepiając przeciwległe boki a z boku zostawała nie zlepiona część. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i zostawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200'C i wkładamy pierogi na 20-30 minut. Pieczemy do czasu zarumienienia. Ja kilka posypałam startą mozzarellą pod koniec pieczenia. Mój synek od rana mi mówił, że chce szpinak na obiadek. Wynaleźliśmy razem te pierożki w internecie u Liski i już było wiadomo co będzie na obiad. Synek bardzo dzielnie mi pomagał - odrywał porcje ciasta i robił z nich kółeczka. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne