Placuszki bananowe


Składniki:

Placuszki bananowe 5 łyżek m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
5 bananów dojrzałych
2 jajka
1/3 szklanki ¶mietany 12-18% lub jogurtu
1 łyżka cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 gar¶ć rodzynek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Banany obieramy i rozgniatamy - ja zmiksowałam je blenderem. M±kę pszenn± mieszamy w ziemniaczan± i proszkiem. Następnie wbijamy jajka, i mieszaj±c powoli wlewamy ¶mietankę lub jogurt.

Gładkie ciasto doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, banany oraz rodzynki. Starannie mieszamy.

Nabieramy łyżk± i kładziemy porcje ciasta na rozgrzanej patelni na olej i smażymy z obu stron na rumiano.
Posypujemy cukrem pudrem.



Przepis pochodzi ze strony www.ugotujto.pl.
Placuszki s± bardzo mięciutkie, bardzo pięknie pachn± i wybornie smakuj±.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne