Ciasteczka cytrynowe


Składniki:

Ciasteczka cytrynowe 1,5 szklanki m±ki
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki margaryny
1 jajko

1 łyżka cukru pudru do posypania
sok z cytryny 1 łyżka


Sposób przygotowania:

W misce miksera mieszamy m±kę z cukrem, 3 łyżkami cukru pudru, skórk± cytrynow± i proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i mieszamy aż utworz± się grudki.

Następnie dodajemy jajko i sok cytrynowy. Miksujemy masę aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Formujemy duż± kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200'C. Z ciasta formujemy małe kulki o ¶rednicy około 2,5 cm i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia w odstępach 2,5 cm.

Pieczemy 13 minut na złoty kolor. Zdejmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wystudzone.



Ten przepis pochodzi z ksi±żeczek z serii "Lubię gotować".

Możecie też je zrobić z skórk± z limonki i dodać sok z limonki - też s± pyszne.

Ciasteczka s± bardzo kruche takie w sam raz na raz :) do kawy czy herbaty.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne