Ciasteczka cytrynoweSkładniki: 1,5 szklanki m±ki 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 kostki margaryny 1 jajko 1 łyżka cukru pudru do posypania sok z cytryny 1 łyżka |
Sposób przygotowania: W misce miksera mieszamy m±kę z cukrem, 3 łyżkami cukru pudru, skórk± cytrynow± i proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i mieszamy aż utworz± się grudki. Następnie dodajemy jajko i sok cytrynowy. Miksujemy masę aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy duż± kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200'C. Z ciasta formujemy małe kulki o ¶rednicy około 2,5 cm i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia w odstępach 2,5 cm. Pieczemy 13 minut na złoty kolor. Zdejmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wystudzone. Ten przepis pochodzi z ksi±żeczek z serii "Lubię gotować". Możecie też je zrobić z skórk± z limonki i dodać sok z limonki - też s± pyszne. Ciasteczka s± bardzo kruche takie w sam raz na raz :) do kawy czy herbaty. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne