Muffinki czekoladowe z serem i wiśniami


Składniki:

SUCHE:
25 dkg mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
80 g cukru

MOKRE:
250 ml mleka
75 ml oleju
1 jajko

10 dkg czekolady mlecznej
20 dkg sera białego tłustego
3 łyzki jogurtu greckiego
3 łyzki cukru waniliowego z naturalną wanilią
2 łyżki esencji waniliowej
1 jajko
36 sztuk wiśni mrożonych wydrylowanych


Sposób przygotowania:

W miseczce łączymy mokre składniki - jajko, mleko, olej i dodajemy do niego cukier i rozpuszczamy mieszając.
W drugiej miseczce łączymy suche składniki - mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia.

Łączymy serek z jogurtem oraz cukrem waniliowym i jakiem. Mieszamy na dość jednolitą masę.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Teraz lekko ją przestudzcice i wlejcie dwie łyżki mlecznej mieszanki i wymieszajcie. Ponownie dodajcie dwie łyżki mieszanki i wymieszajcie. Teraz juz wlejcie czekoladę do mieszanki mlecznej i połączcie.

Łączymy mokre składniki z suchymi - niedbale je mieszamy.
Do papilotek na muffinki nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, wkładamy do każdej po dwie wiśnie i ponownie nakładamy łyżkę ciasta.
Na to kładziemy po łyżeczce masy serowej.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 25-30 minut.


Ten przepis został zainspirowany muffinkami z granolą Nigelli Lawson, chciało mi się czegoś z serkiem i wiśniami a że jest akurat czekoladowy weekend to tak oto przedstawiam Wam moje autorskie muffinki.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne