Muffinki czekoladowe z serem i wiśniamiSkładniki: SUCHE: 25 dkg mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru MOKRE: 250 ml mleka 75 ml oleju 1 jajko 10 dkg czekolady mlecznej 20 dkg sera białego tłustego 3 łyzki jogurtu greckiego 3 łyzki cukru waniliowego z naturalną wanilią 2 łyżki esencji waniliowej 1 jajko 36 sztuk wiśni mrożonych wydrylowanych |
Sposób przygotowania: W miseczce łączymy mokre składniki - jajko, mleko, olej i dodajemy do niego cukier i rozpuszczamy mieszając. W drugiej miseczce łączymy suche składniki - mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. Łączymy serek z jogurtem oraz cukrem waniliowym i jakiem. Mieszamy na dość jednolitą masę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Teraz lekko ją przestudzcice i wlejcie dwie łyżki mlecznej mieszanki i wymieszajcie. Ponownie dodajcie dwie łyżki mieszanki i wymieszajcie. Teraz juz wlejcie czekoladę do mieszanki mlecznej i połączcie. Łączymy mokre składniki z suchymi - niedbale je mieszamy. Do papilotek na muffinki nakładamy po łyżce ciasta czekoladowego, wkładamy do każdej po dwie wiśnie i ponownie nakładamy łyżkę ciasta. Na to kładziemy po łyżeczce masy serowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 25-30 minut. Ten przepis został zainspirowany muffinkami z granolą Nigelli Lawson, chciało mi się czegoś z serkiem i wiśniami a że jest akurat czekoladowy weekend to tak oto przedstawiam Wam moje autorskie muffinki. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne