Pieczone ziemniaczki owinięte boczkiemSkładniki: młode małe ziemniaczki czosnek, sól masło plastry boczku zioła jakie lubicie - ja dałam bazylię |
Sposób przygotowania: Nie podaję ilości składników bo wszytsko zależy od tego na ile osób będziecie przygotowywać ziemniaczki. Młode ziemniaki obieramy lub skrobiemy i nacinamy z jednej strony, doprawiamy solą i czosnkiem. Bierzemy każdego ziemniaczka i owijamy plasterkiem boczku, układamy tak by koniec plasterka był na dole pod ziemniakiem. Teraz posypujemy ziemniaki wiórkami masła i wkładamy do gorącego pikarnika 200'C na około 1-1,5 godziny. Sprawdzajcie widelcem miękkość ziemniaków - podajemy z sałatką. Te ziemniaczki są przepyszne - boczek się zapieka tworząc chrupiącą otoczkę. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne