Pieczone ziemniaczki owinięte boczkiem


Składniki:

młode małe ziemniaczki
czosnek, sól
masło
plastry boczku
zioła jakie lubicie - ja dałam bazylię


Sposób przygotowania:

Nie podaję ilości składników bo wszytsko zależy od tego na ile osób będziecie przygotowywać ziemniaczki.

Młode ziemniaki obieramy lub skrobiemy i nacinamy z jednej strony, doprawiamy solą i czosnkiem.

Bierzemy każdego ziemniaczka i owijamy plasterkiem boczku, układamy tak by koniec plasterka był na dole pod ziemniakiem.

Teraz posypujemy ziemniaki wiórkami masła i wkładamy do gorącego pikarnika 200'C na około 1-1,5 godziny. Sprawdzajcie widelcem miękkość ziemniaków - podajemy z sałatką.


Te ziemniaczki są przepyszne - boczek się zapieka tworząc chrupiącą otoczkę.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne