Krem z szparagówSkładniki: 2 opakowania białych szparagów 1 marchewka 1,5 sztuki cebuli 2 łodygi selera naciowego 2 średnie ziemniaki 2 małe listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 kostka rosołowa drobiowa pieprz ziołowy, sól świeży tymianek |
Sposób przygotowania: Szparagi obieramy poniżej główki i trzymając w połowie naginamy - szparag pęknie w miejscu gdzie zaczyna się jego włóknista i gorzka część. Dolną część wyrzucamy a do kremu wykorzystamy tylko główki i część która zostanie. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mnijesze kawałki, wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę - tak z 2-3 cm powyżej warzyw. Dodajemy kostkę, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak by warzywa były prawie miękkie i teraz dodajemy pokrojone szparagi. Gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem i doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Nalewamy do miseczek, dekorujemy świeżym szparagiem oraz posypujemy świeżym tymiankiem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne