Krem z szparagów


Składniki:

2 opakowania białych szparagów
1 marchewka
1,5 sztuki cebuli
2 łodygi selera naciowego
2 średnie ziemniaki
2 małe listki laurowe
2-3 ziela angielskie
1 kostka rosołowa drobiowa
pieprz ziołowy, sól
świeży tymianek


Sposób przygotowania:

Szparagi obieramy poniżej główki i trzymając w połowie naginamy - szparag pęknie w miejscu gdzie zaczyna się jego włóknista i gorzka część. Dolną część wyrzucamy a do kremu wykorzystamy tylko główki i część która zostanie.

Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mnijesze kawałki, wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę - tak z 2-3 cm powyżej warzyw. Dodajemy kostkę, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak by warzywa były prawie miękkie i teraz dodajemy pokrojone szparagi. Gotujemy do miękkości.

Miksujemy na gładki krem i doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Nalewamy do miseczek, dekorujemy świeżym szparagiem oraz posypujemy świeżym tymiankiem.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne