Muffinki z truskawkami, rabarbarem i bitą śmietaną


Składniki:

SUCHE:
25 dkg mąki
18 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

MOKRE:
250 ml mleka
90 ml oleju
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej

20 dkg mieszanki rabarbar plus truskawki - wcześniej owoce należy pokroić na mniejsze kawałki
bita śmietana


Sposób przygotowania:

Suche składniki łaczymy razem. Mokre składniki łaczymy w osobnej miseczce. Do suchych składników wrzucamy owoce i wlewamy mokre składniki. Mieszamy kilka razy.

Nakładamy ciasto do papilotek które umieszczamy w blaszcze do pieczenia muffinek. Ciasto ma być nałożone prawie na całą wysokość papilotek.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200'C i pieczemy około 20 minut.

Moje muffinki najpierw ładnie wyrosły ale póżniej się lekko zapadły ale to nie miało wpływu na ich smak.

Na koniec gdy już całkowicie ostygną to na każdej robimy ozdobnego kleksa z bitej śmietany.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne