Muffinki z truskawkami, rabarbarem i bitą śmietanąSkładniki: SUCHE: 25 dkg mąki 18 dkg cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej MOKRE: 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 20 dkg mieszanki rabarbar plus truskawki - wcześniej owoce należy pokroić na mniejsze kawałki bita śmietana |
Sposób przygotowania: Suche składniki łaczymy razem. Mokre składniki łaczymy w osobnej miseczce. Do suchych składników wrzucamy owoce i wlewamy mokre składniki. Mieszamy kilka razy. Nakładamy ciasto do papilotek które umieszczamy w blaszcze do pieczenia muffinek. Ciasto ma być nałożone prawie na całą wysokość papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200'C i pieczemy około 20 minut. Moje muffinki najpierw ładnie wyrosły ale póżniej się lekko zapadły ale to nie miało wpływu na ich smak. Na koniec gdy już całkowicie ostygną to na każdej robimy ozdobnego kleksa z bitej śmietany. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne