Jabłka na biszkopcie z bitą śmietaną


Składniki:

Biszkopt ½ porcji wg mojego przepisu
1 litr jabłek smażonych z cynamonem i wanilią
2 galaretki cytrynowa suche
250 ml śmietany kremówki 36%
1 zagęstnik do śmietany
2 łyżki cukru cynamonowego
Czekolada starta do posypania


Sposób przygotowania:

Pieczemy biszkopt wg. tego przepisu
www.ewelosa.pl/?przepisy,25,02,w,0...
ale z połowy porcji i w okrągłej tortownicy o śr. 20 cm. Studzimy.

Jabłka wkładamy do garnka i podgrzewamy tak by były dobrze ciepłe, wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt.

Ubijamy śmietanę kremówkę razem z zagęstnikiem, pod koniec dodajemy cukier cynamonowy i mieszamy. Wykładamy śmietanę na jabłka i posypujemy startą czekoladą.

Wkładamy do lodówki by ciasto się dobrze schłodziło.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne