Trufle czekoladowe z płatkami migdałowymi z nutką whisky


Składniki:

20 dkg czekolady mlecznej
5 dkg czekolady białej
12 dkg płatków migdałowych
4 łyżki whisky
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru oraz dodatkowo 5 łyżek na lukier



Sposób przygotowania:

Czekoladę mleczną łamiemy i wkładamy do garnuszka umieszczonego w naczyniu a gorącą wodą stojącym na małym ogniu. Rozpuszczamy i dodajemy śmietanę i whisky. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Lekko studzimy.

W miseczce ucieramy cukier puder z łyżką wody – to lukier.

Do ciepłej masy dodajemy stopniowo masło, lukier oraz płatki migdałowe. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.

Białą czekoladę trzemy na tarce o średnich oczkach. Tackę spryskujemy lekko wodą i posypujemy łyżka cukru pudru.

Z masy formujemy małe kuleczki i układamy je na tacce – aby lekko zwilgotniały – a następnie obtaczamy je w białej czekoladzie.

Układamy w malutkich papilotkach i wstawiamy do lodówki.

Takie trufelki mogą być idealnym prezentem – coś co zrobiliśmy sami bardziej cieszy bo włożyliśmy do wykonania tego swoje serce.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne