Trufle czekoladowe z płatkami migdałowymi z nutką whiskySkładniki: 20 dkg czekolady mlecznej 5 dkg czekolady białej 12 dkg płatków migdałowych 4 łyżki whisky 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki masła 1 łyżka cukru pudru oraz dodatkowo 5 łyżek na lukier |
Sposób przygotowania: Czekoladę mleczną łamiemy i wkładamy do garnuszka umieszczonego w naczyniu a gorącą wodą stojącym na małym ogniu. Rozpuszczamy i dodajemy śmietanę i whisky. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Lekko studzimy. W miseczce ucieramy cukier puder z łyżką wody – to lukier. Do ciepłej masy dodajemy stopniowo masło, lukier oraz płatki migdałowe. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Białą czekoladę trzemy na tarce o średnich oczkach. Tackę spryskujemy lekko wodą i posypujemy łyżka cukru pudru. Z masy formujemy małe kuleczki i układamy je na tacce – aby lekko zwilgotniały – a następnie obtaczamy je w białej czekoladzie. Układamy w malutkich papilotkach i wstawiamy do lodówki. Takie trufelki mogą być idealnym prezentem – coś co zrobiliśmy sami bardziej cieszy bo włożyliśmy do wykonania tego swoje serce. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne