Sos serowy z żurawiną


Składniki:

ser mimolette 1 plaster duży lub dwa takie kwadratowe
100 ml mleka lub śmietanki
1 trójkącik serka hochland ziołowego
1 trójkącik serka hochland śmietankowego
3 łyżki żurawiny suszonej
sól, pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

Wlewamy na patelnię mleko lub śmietankę, dodajemy porwany ser i dwa trójkąciki. Mieszamy chwilę i wsypujemy żurawinę.

Gotujemy energicznie mieszając do połączenia się składników w gładki jednolity sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ten sos wymyśliłam sama – ostatnio jakoś do wszystkiego co tylko mogę dodaję żurawinę. Tak też było i tym razem, i jak to bywa świetne przepisy wychodzą przez przypadek. Żurawina napęczniała a sos pasuje do zapiekanek i sądzę, że do mięsa też będzie dobry.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne