Muffinki z szpinakiem i serem feta


Składniki:

Muffinki z szpinakiem i serem feta 75 g szpinaku mrożonego poszatkowanego
1 łyżka posiekanej bazylii świeżej
1/5 szklanki mleka
15 dkg masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
375 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 cebula pokrojona w piórka - biała lub czerwona
125 g sera feta



Sposób przygotowania:

Szpinak rozmarażamy, mieszamy z bazylią i zalewamy mlekiem. Zostawiamy aż nabierze temperatury pokojowej.

Masło ubijamy z cukrem i solą - najlepiej mikserem. Ubijając dodajemy po jednym jajku.

Nastepnie masę łączymy z mąką. Mieszając, dodajemy po trochu szpinak z mlekiem.

Nakładamy powstałe ciasto do papilotek - tak do 3/4 wysokości. ciasto jest lekko klejące i bardziej zwarte - ja nakładałam je dwiema łyżeczkami.

Teraz w każdą muffnkę wtykamy po kilka kawałeczków sera i cebuli.

Pieczemy w temperaturze 220-240'C przez 15-20 minut. Po wbiciu w nie zapałki ma być ona sucha.


Te muffinki dawno wynalazłam w internecie i dopiero teraz je zrobiłam i bardzo tego żałuję, że nastąpiło to tak późno, bo muffinki są przepyszne. Możecie je podać z sosem słodkim chili.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne