Muffinki z szpinakiem i serem fetaSkładniki: 75 g szpinaku mrożonego poszatkowanego 1 łyżka posiekanej bazylii świeżej 1/5 szklanki mleka 15 dkg masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 375 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 cebula pokrojona w piórka - biała lub czerwona 125 g sera feta |
Sposób przygotowania: Szpinak rozmarażamy, mieszamy z bazylią i zalewamy mlekiem. Zostawiamy aż nabierze temperatury pokojowej. Masło ubijamy z cukrem i solą - najlepiej mikserem. Ubijając dodajemy po jednym jajku. Nastepnie masę łączymy z mąką. Mieszając, dodajemy po trochu szpinak z mlekiem. Nakładamy powstałe ciasto do papilotek - tak do 3/4 wysokości. ciasto jest lekko klejące i bardziej zwarte - ja nakładałam je dwiema łyżeczkami. Teraz w każdą muffnkę wtykamy po kilka kawałeczków sera i cebuli. Pieczemy w temperaturze 220-240'C przez 15-20 minut. Po wbiciu w nie zapałki ma być ona sucha. Te muffinki dawno wynalazłam w internecie i dopiero teraz je zrobiłam i bardzo tego żałuję, że nastąpiło to tak późno, bo muffinki są przepyszne. Możecie je podać z sosem słodkim chili. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne