Pieczone ziemniaki z bazylią i suszonymi pomidorami


Składniki:

4 duże ziemniaki
1 łyżeczka bazyli suszonej
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
2 łyżki oliwy z oliwek z bazylią
kilka wiórków masła
10 dkg sera żółtego


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki takiej samej wielkości. Wrzucamy do brytfanki i posypujemy ziołami i polewamy oliwą z bazylią – wszystko dokładnie mieszamy.

Posypujemy po wierzchu struganym masłem i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 200’C.

Ja na początku przykrywam brytfankę tak dość szczelnie folią aluminiową na 20 minut.
Na sam koniec posypujemy ziemniaki serem i dosłownie na chwilę wkładamy do piekarnika.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne