Chleb z ziarnami i miodemSkładniki: 15 g drożdży świeżych 275 ml letniej wody 225 g mąki pszennej razowej 225 g mąki pszennej białej 1,5 łyżeczki soli morskiej 50 g mieszanki ziaren (mak, sezam, siemię lniane, słonecznik) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka do posmarowania |
Sposób przygotowania: Z drożdży i 3-4 łyżek ciepłej wody robimy rozczyn - zostawiamy aby zaczął babelkować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mieszankę ziaren i mieszamy. W środku robimy wgłębienie i dodajemy oliwę, miód drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy na miękkie ale nie klejące ciasto. Ja robiłam to w robocie kitchen aid. Miskę smarujemy oliwą i wkładamy wyrobione ciasto i przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około godzinę. Wykładamy teraz ciasto na posypaną mąką stolnice i lekko ugniatamy. Formujemy dwa podłużne bochenki i układamy na blaszce i przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Bochenki smarujemy cienką warstwą mleka i pieczemy je przez 20-25 minut. Ten przepis jest autorstwa Gordona Ramsay'a i pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia". Chleb jest przepyszny, mięciutki a najlepiej smakuje lekko ciepły z masełkiem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne