Chleb z ziarnami i miodem


Składniki:

Chleb z ziarnami i miodem 15 g drożdży świeżych
275 ml letniej wody
225 g mąki pszennej razowej
225 g mąki pszennej białej
1,5 łyżeczki soli morskiej
50 g mieszanki ziaren (mak, sezam, siemię lniane, słonecznik)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka do posmarowania


Sposób przygotowania:

Z drożdży i 3-4 łyżek ciepłej wody robimy rozczyn - zostawiamy aby zaczął babelkować.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mieszankę ziaren i mieszamy. W środku robimy wgłębienie i dodajemy oliwę, miód drożdże i pozostałą wodę.

Wyrabiamy na miękkie ale nie klejące ciasto. Ja robiłam to w robocie kitchen aid.

Miskę smarujemy oliwą i wkładamy wyrobione ciasto i przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około godzinę.

Wykładamy teraz ciasto na posypaną mąką stolnice i lekko ugniatamy. Formujemy dwa podłużne bochenki i układamy na blaszce i przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Bochenki smarujemy cienką warstwą mleka i pieczemy je przez 20-25 minut.



Ten przepis jest autorstwa Gordona Ramsay'a i pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia".

Chleb jest przepyszny, mięciutki a najlepiej smakuje lekko ciepły z masełkiem.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne