Sałatka z szparagami i truskawkami


Składniki:

1 mała garść mixu sałat
1 mała garść szpinaku
1/4 główki sałaty lodowej
kilka truskawek
5-7 szparagów białych ugotowanych na parze
2 plasterki sera feta
2-3 łyżki ziarna słonecznika solonego
sos sałatkowy zioła ogrodowe knorr
1 łyżeczka octu malinowego
3 łyżki oleju kujawskiego do sałatek
1 łyżeczkja mięty suszonej


Sposób przygotowania:

Ugotowane ostudzone szparagi kroimy na mniejsze kawałki a truskawki możecie zostawić całe lub pokroić w plasterki.

Sałaty i szpinak wrzucamy do miski i dodajemy pokrojoną w kwadraty sałate lodową. Do sałat wrzucamy szparagi i truskawki.

Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki, całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

Sos przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu ale zastępujemy łyżkę wody octem malionowym i polewamy nim sałatkę, posypujemy miętą, mieszamy i zostawiamy na chwilę do przegryzienia się.

Prezkładamy na talerz i dekorujemy całymi truskawkami.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne