Zapiekanka z brokuła, salami i kukurydzy w sosie serowym z żurawiną


Składniki:

1 porcja sosu serowego z żurawiną www.ewelosa.pl/?przepisy,0,08,w,00...
1/2 sztuki brokuła
4 łyżki kukurydzy
5 dkg sera żółtego
2 plasterki salami z parmezanem
2 plasterki salami z czerwonym pieprzem
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/3 kulki mozarelli
1 łyżeczka suszonych pomidorów



Sposób przygotowania:

Brokuły lekko obgotowujemy – ja gotuję je dosłownie 1-2 minuty.
Ser kroimy w kostkę. Brokuły zostawiamy w całości – chyba, że różyczki są duże to na pół. Mieszamy je w miseczce z serem i kukurydzą.

Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem sezamowym, wsypujemy mieszankę brokułową.
Plasterki salami kroimy na pół – układamy po trzy takie połówki z każdego pomiędzy brokułami. Ja je zwinełam w ruloniki – te dwa pół plasterki możecie zjeść.

Zapiekankę zalewamy sosem serowym z żurawiną.
Na górę rwiemy mozarellę i posypujemy całość suszonymi pomidorami.
Zapiekamy 10 minut w 150’C.



Kolejny przykład potrawy wymyślanej na szybko gdy mamy w lodówce kilka rzeczy ale jest ich mało. Sumując je powstaje pyszna zapiekanka która na stałe wchodzi do mojego menu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne