Zapiekanka z brokuła, salami i kukurydzy w sosie serowym z żurawinąSkładniki: 1 porcja sosu serowego z żurawiną www.ewelosa.pl/?przepisy,0,08,w,00... 1/2 sztuki brokuła 4 łyżki kukurydzy 5 dkg sera żółtego 2 plasterki salami z parmezanem 2 plasterki salami z czerwonym pieprzem 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/3 kulki mozarelli 1 łyżeczka suszonych pomidorów |
Sposób przygotowania: Brokuły lekko obgotowujemy – ja gotuję je dosłownie 1-2 minuty. Ser kroimy w kostkę. Brokuły zostawiamy w całości – chyba, że różyczki są duże to na pół. Mieszamy je w miseczce z serem i kukurydzą. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem sezamowym, wsypujemy mieszankę brokułową. Plasterki salami kroimy na pół – układamy po trzy takie połówki z każdego pomiędzy brokułami. Ja je zwinełam w ruloniki – te dwa pół plasterki możecie zjeść. Zapiekankę zalewamy sosem serowym z żurawiną. Na górę rwiemy mozarellę i posypujemy całość suszonymi pomidorami. Zapiekamy 10 minut w 150’C. Kolejny przykład potrawy wymyślanej na szybko gdy mamy w lodówce kilka rzeczy ale jest ich mało. Sumując je powstaje pyszna zapiekanka która na stałe wchodzi do mojego menu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne