Babeczki z płatkami owsianymi, bananami i jagodami


Składniki:

10 dkg płatków owsianych
20 dkg mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
10 dkg cukru trzcinowego jasnego
4 banany
1 jajko
60 g rozpusczonego masła
4 czubate łyżki jagód


Sposób przygotowania:

W jednej misce łączymy płatki owsiane, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia z sodą. Mieszamy.

Banany miksujemy blenderem lub rozgniatami widelcem, wbijamy do tego jajko i mieszamy. Wlewamy masło.

Teraz tą mieszanke bananową wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy do połaczenia się masy.

Na sam koniec dodajemy jagody i ponownie delikatnie mieszamy.
Nakładamy masę do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy około 25-30 minut w 180'C.


Ten przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Zdrowa kuchnia" ale ja go lekko zmieniłam. Dodałam jagody zamiast orzechów włoskich. Babeczki wyszły pyszne i nawet na następny dzień smakują wybornie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne