Babeczki z płatkami owsianymi, bananami i jagodamiSkładniki: 10 dkg płatków owsianych 20 dkg mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 10 dkg cukru trzcinowego jasnego 4 banany 1 jajko 60 g rozpusczonego masła 4 czubate łyżki jagód |
Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy płatki owsiane, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia z sodą. Mieszamy. Banany miksujemy blenderem lub rozgniatami widelcem, wbijamy do tego jajko i mieszamy. Wlewamy masło. Teraz tą mieszanke bananową wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy do połaczenia się masy. Na sam koniec dodajemy jagody i ponownie delikatnie mieszamy. Nakładamy masę do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy około 25-30 minut w 180'C. Ten przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Zdrowa kuchnia" ale ja go lekko zmieniłam. Dodałam jagody zamiast orzechów włoskich. Babeczki wyszły pyszne i nawet na następny dzień smakują wybornie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne