Gulasz Piwny


Składniki:

50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
1 łyżka czerwonej papryki
2 duże cebule
50 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka kminku
1 butelka piwa Budweiser Budvar 0,5 l
1 kromka razowego chleba
Sól, czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy sproszkowaną papryką.

Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso stale mieszając, smażymy około 10 minut.
Posypujemy kminkiem i wlewamy pół butelki piwa. Rondel przykrywamy i gotujemy 45 minut na małym ogniu.

Kruszymy drobno chleb razowy, dodajemy do mięsa razem z resztą piwa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15 minut.

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z knedlami bułczanymi - czeskie houskove knedliki.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne