Urodzinowe serduszka dla PamelkiSkładniki: 250 ml śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 1 śmietan fix oetker 1/4 opakowania polewy czekoladowej mlecznej |
Sposób przygotowania: Czerwone galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku a pomarańczową lub żółtą w 300 ml wrzątku. Studzimy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno – odkładamy 2 łyżki. Z czerwonych galaretek odlewamy 250 ml a z pomarańczowej połowę. Do każdej z odlanych galaretek dodajemy po połowie bitej śmietany i dokładnie łączymy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą i wylewamy piankę pomarańczową, wstawiamy do lodówki aby stężała. Na piankę wylewamy galaretkę pomarańczową i do lodówki do stężenia. Tak samo postępujemy z pianką truskawkową i galaretką. Gdy wylejemy już wszystkie warstwy to wkładamy tortownice do lodówki na 2-3 godziny by dobrze stężały. Po tym czasie wycinamy foremką serduszka – trzymajcie foremkę prosto i równo naciskajcie do dołu. Przekładamy serca na talerz. Rozpuszczamy polewę czekoladową i robimy na serduszkach zyg zaki. Zostawiamy do zastygnięcia. Ja górę ozdobiłam napisem sto lat z bitej śmietany. Te serduszka były słodkim dodatkiem do prezentu dla Pamelki która kończyła osiem lat – dostała osiem ślicznych serduszek - była bardzo zaskoczona. Dodam tylko, że serduszek z tego przepisu wyszło dziewięć. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne