Śliwki pod kokosową kołderką


Składniki:

42 sztuki połówek śliwek
6 łyżek cukru z naturalną wanilią

Ciasto:
6 dkg masła
5 dkg cukru
1 żółtko surowe
szczypta soli
12,5 dkg mąki
1 łyżka śmietany

Masa budyniowa:
70 ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
3/4 opakowania budyniu waniliowego suchego

Kokosowa kołderka:
2 surowe białka
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych


Sposób przygotowania:

Siekamy masło zimne z cukrem nożem, dodajemy sól i mąkę. Łączymy palcami - ma powstać mokry piasek. Dodajemy śmietanę i szybko zarabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki masy budyniowej łączymy widelcem w miseczce.

Ramekiny smarujemy masłem i wylepiamy ciastem dno i boki tak do 3/4 wysokości. Najlepiej podzielić sobie ciasto na 6 części. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-10 minut i zapiekamy ciasto.

Teraz układamy śliwki(w każdym 7 polówek tak prawie stojących) i posypujemy każdą porcję cukrem z wanilią. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C tak na 15-20 minut.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier puder. Gdy jest już sztywna piana to bardzo delikatnie dodajemy kokos i mieszamy.

Wyjmujemy zezłocone ciasto ze śliwkami i do każdego wlewamy taką samą ilość płynnej masy budyniowej (nalewamy po kolei do każdego ramekina po jednej łyżce). Zmniejszamy temperaturę do 160'C i wkładamy ramekiny. Zapiekamy 10 minut.

Teraz na każdą porcję nakładamy pianę kokosową i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż będzie ona lekko brązowa.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne