Śliwki pod kokosową kołderkąSkładniki: 42 sztuki połówek śliwek 6 łyżek cukru z naturalną wanilią Ciasto: 6 dkg masła 5 dkg cukru 1 żółtko surowe szczypta soli 12,5 dkg mąki 1 łyżka śmietany Masa budyniowa: 70 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 3/4 opakowania budyniu waniliowego suchego Kokosowa kołderka: 2 surowe białka 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych |
Sposób przygotowania: Siekamy masło zimne z cukrem nożem, dodajemy sól i mąkę. Łączymy palcami - ma powstać mokry piasek. Dodajemy śmietanę i szybko zarabiamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Składniki masy budyniowej łączymy widelcem w miseczce. Ramekiny smarujemy masłem i wylepiamy ciastem dno i boki tak do 3/4 wysokości. Najlepiej podzielić sobie ciasto na 6 części. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-10 minut i zapiekamy ciasto. Teraz układamy śliwki(w każdym 7 polówek tak prawie stojących) i posypujemy każdą porcję cukrem z wanilią. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180'C tak na 15-20 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli cukier puder. Gdy jest już sztywna piana to bardzo delikatnie dodajemy kokos i mieszamy. Wyjmujemy zezłocone ciasto ze śliwkami i do każdego wlewamy taką samą ilość płynnej masy budyniowej (nalewamy po kolei do każdego ramekina po jednej łyżce). Zmniejszamy temperaturę do 160'C i wkładamy ramekiny. Zapiekamy 10 minut. Teraz na każdą porcję nakładamy pianę kokosową i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż będzie ona lekko brązowa. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne