Makaron z sosem pieczarkowo-paprykowym z szynką


Składniki:

40 dkg makaronu penne ugotowanego
2 papryki czerwone
40 dkg pieczarek
15 dkg szynki gotowanej
1/2 szklanki śmietana
1 łyżka soku z cytryny
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
mąka do zagęszczenia sosu
1 kostka bulionowa


Sposób przygotowania:

Pokroić pieczarki na plasterki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebule obrać i posiekać.

Podsmażyć z pieczarkami. Osolić, oprószyć mąką i dusić, podlewając szklanka wody z rozpuszczoną kostką rosołową.
W połowie duszenia dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę i paprykę.

Do pieczarek podduszonych z szynką i papryką wlać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z ciepłym makaronem.

Posypać posiekaną natką lub drobnym szczypiorkiem.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne