Makaron z sosem pieczarkowo-paprykowym z szynkąSkładniki: 40 dkg makaronu penne ugotowanego 2 papryki czerwone 40 dkg pieczarek 15 dkg szynki gotowanej 1/2 szklanki śmietana 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki mąka do zagęszczenia sosu 1 kostka bulionowa |
Sposób przygotowania: Pokroić pieczarki na plasterki, skrapiając sokiem z cytryny. Cebule obrać i posiekać. Podsmażyć z pieczarkami. Osolić, oprószyć mąką i dusić, podlewając szklanka wody z rozpuszczoną kostką rosołową. W połowie duszenia dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę i paprykę. Do pieczarek podduszonych z szynką i papryką wlać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z ciepłym makaronem. Posypać posiekaną natką lub drobnym szczypiorkiem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne