Pieczony udziec z indyka na orientalną nutę


Składniki:

1 udziec z indyka

Marynata:
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
3 plastry świeżego imbiru

1-2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

Wszytskie składniki marynaty łączymy w miseczce i nacieremy dokładnie udziec - ja zawsze usuwam z niego skórę.
Przykrywamy i zostawiamy na całą noc.

W garnku lub na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju sezamowego i łyżkę masła. Obsmażamy udziec z każdej strony. Ja robię to w garnku tefala w którym można piec w piekarniku.

Pieczemy udziec w 160'C przykrytego przez godzinę po czym odkrywamy i dopiekamy obracając by był równo zrumieniony.

Tak upieczony udziec jest bardzo mięciutki i delikatny. Doskonały jako danie obiadowe ale wybornie smakuje też na zimno na kanapce.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne