Pieczony udziec z indyka na orientalną nutęSkładniki: 1 udziec z indyka Marynata: 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 3 plastry świeżego imbiru 1-2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka masła |
Sposób przygotowania: Wszytskie składniki marynaty łączymy w miseczce i nacieremy dokładnie udziec - ja zawsze usuwam z niego skórę. Przykrywamy i zostawiamy na całą noc. W garnku lub na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju sezamowego i łyżkę masła. Obsmażamy udziec z każdej strony. Ja robię to w garnku tefala w którym można piec w piekarniku. Pieczemy udziec w 160'C przykrytego przez godzinę po czym odkrywamy i dopiekamy obracając by był równo zrumieniony. Tak upieczony udziec jest bardzo mięciutki i delikatny. Doskonały jako danie obiadowe ale wybornie smakuje też na zimno na kanapce. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne