Pełnoziarniste spagetti potrójnie cukiniowe z bakłażanem i imbirem


Składniki:

1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu spagetti
1/4 małej żółtej cukini
1/4 małej zielonej cukini
1/4 małej zielonej cukini w jasne paski
1/4 małego bakłażana
1/2 cebuli
3 łyżki oleju arachidowego
3 plasterki imbiru
10 dkg sera z przyprawami - ja go kupuję w realu
1 mała garść czarnych oliwek
2 łyżki marynaty teriyaki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz ziołowy



Sposób przygotowania:

Cukinię i bakłażana dokłanie myjemy i kroimy w pół plastreki. Cebulę kroimy w talarki, oliwki z plastreki a ser w kosteczkę.

Gotujemy makaraon a'l dente a odlewając wodę z makaronu zostawiamy pół szklanki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego i wrzucamy cebulęi drobno posiekany imbir. Smażymy do lekkiego zrumienienia się cebuli.

Wrzucamy do podsmażonej cebuli cukinię i bakłażana, lekko solimy i dodajemy teriyaki. Smażymy ciągle mieszając, aż warzywa zmiękną.

Teraz wrzucamy na patelnię odcedzony makaron, oliwki oraz ser. Wlewamy odłożoną wodę z gotowania makaronu, doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.

Dokładnie wszystko mieszamy i nakładamy na talerze, na środku ozdabiamy świeżymi plasterkami cukinii.
To porcja dla dwóch bardzo głodnych osób

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne