Pełnoziarniste spagetti potrójnie cukiniowe z bakłażanem i imbiremSkładniki: 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu spagetti 1/4 małej żółtej cukini 1/4 małej zielonej cukini 1/4 małej zielonej cukini w jasne paski 1/4 małego bakłażana 1/2 cebuli 3 łyżki oleju arachidowego 3 plasterki imbiru 10 dkg sera z przyprawami - ja go kupuję w realu 1 mała garść czarnych oliwek 2 łyżki marynaty teriyaki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz ziołowy |
Sposób przygotowania: Cukinię i bakłażana dokłanie myjemy i kroimy w pół plastreki. Cebulę kroimy w talarki, oliwki z plastreki a ser w kosteczkę. Gotujemy makaraon a'l dente a odlewając wodę z makaronu zostawiamy pół szklanki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego i wrzucamy cebulęi drobno posiekany imbir. Smażymy do lekkiego zrumienienia się cebuli. Wrzucamy do podsmażonej cebuli cukinię i bakłażana, lekko solimy i dodajemy teriyaki. Smażymy ciągle mieszając, aż warzywa zmiękną. Teraz wrzucamy na patelnię odcedzony makaron, oliwki oraz ser. Wlewamy odłożoną wodę z gotowania makaronu, doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i nakładamy na talerze, na środku ozdabiamy świeżymi plasterkami cukinii. To porcja dla dwóch bardzo głodnych osób [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne