Aromatyczny kurczak NigelliSkładniki: kurczak cały około 2 kg 2 łyżki masła 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Marynata: 1 cebula 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1 plaster imbiru świeżego grubości 1 cm 1 łyżka kuminu 1 łyżka gorczycy białej całej 1 łyżka ziela angielskiego całego 1 cała pomarańcza 1 średni pęczek natki pietruszki 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 litry wody |
Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej cebulę z łupiną pokrojoną na ćwiartki, cynamon, anyż, imbir, kumin, gorczycę, ziele angielskie. Wsypujemy sól, cukier i wlewamy syrop klonowy. Pomarańczę kroimy na cztery i z jednej ćwiartki wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy porwaną natkę. Teraz wkładamy do marynaty kurczaka i wynosimy go na cała noc na balkon. Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z zalewy i kładziemy by obciekł z nadmiaru płynu. Układamy go w brytfance. W garnuszku rozpuszczamy syrop i masło, polewamy tym kurczaka i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170'C. Marynatę taką robiła Nigella Lawson do pieczonego indyka a ja postanowiłam ją wypróbować do kurczaka. Mięso było mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne