Aromatyczny kurczak Nigelli


Składniki:

Aromatyczny kurczak Nigelli kurczak cały około 2 kg
2 łyżki masła
1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Marynata:
1 cebula
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 plaster imbiru świeżego grubości 1 cm
1 łyżka kuminu
1 łyżka gorczycy białej całej
1 łyżka ziela angielskiego całego
1 cała pomarańcza
1 średni pęczek natki pietruszki
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 litry wody


Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej cebulę z łupiną pokrojoną na ćwiartki, cynamon, anyż, imbir, kumin, gorczycę, ziele angielskie.

Wsypujemy sól, cukier i wlewamy syrop klonowy. Pomarańczę kroimy na cztery i z jednej ćwiartki wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy porwaną natkę.

Teraz wkładamy do marynaty kurczaka i wynosimy go na cała noc na balkon.

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z zalewy i kładziemy by obciekł z nadmiaru płynu. Układamy go w brytfance.

W garnuszku rozpuszczamy syrop i masło, polewamy tym kurczaka i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170'C.


Marynatę taką robiła Nigella Lawson do pieczonego indyka a ja postanowiłam ją wypróbować do kurczaka. Mięso było mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne