Ziemniaczki Hasselback Nigelli


Składniki:

Ziemniaczki Hasselback Nigelli ziemniaki równej wielkośći 1-2 na osobę ja piekłam 5 sztuk średnich
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól


Sposób przygotowania:

Ziemniaki musimy dobrze wyszorować i nacinamy od góry.

Najlepiej połóżcie ziemniaki i zobaczcie jak będzie "stał" a następnie połóżcie go na drewnianą łyżkę i ponacinajcie od góry do momentu gdzie jest łyżka. Dół musi być w jednym kawałku.

Teraz rozgrzewamy masło z olejem i do bardzo gorącej mieszanki maślanej wkładamy ziemniaki. Najpierw naciętą stroną do dołu (tak na 2 minuty) a później dołem.

Teraz kładziemy na blaszkę, posypujemy solą i czosnkiem i pieczemy do miękkości koło 45 minut w temperaturze 200'C.
Sprawdzajcie czy są miękkie w środku i w razie potrzeby dajcie im jeszcze parę minut.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne