Sałatka z pieczonym indykiem, mozarellą i pomidorkami koktajlowymi z bazylią cynamonowąSkładniki: 4-5 liści sałaty strzępiastej 8 pomidorków koktajlowych 3 cm kawałek zielonej części pory 3 łyżki kukurydzy 6 plastrów pieczonego indyka z ostrygowej marynacie - lub każdego innego pieczonego w domu około 1/3 kulki mozarelli sos sałatkowy zioła ogrodowe - do niego zamiast czystej wody dałam wodę smakową jabłkową i łyżkę octu ryżowego oraz olej 1 łyżka ziół do sałatek |
Sposób przygotowania: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na pół a por w kosteczkę. Wrzucamy to do miski i dodajemy kukurydzę. Przygotowujemy dresing. Do sałaty wrzucamy pieczonego indyka - wcześniej odkładamy 3-4 kawałki aby ułożyć go na górze sałatki. Polewamy sałatkę dresingiem - zostawiamy łyżkę. Dokładnie mieszamy sałatkę. Przekładamy sałatkę na talerz i na górze układamy kawałki indyka i polewamy odłożoną łyżką sosu. Teraz rwiemy mozarellę na małe kawałeczki i rozkładamy na sałatce. Ta sałatka powstała z mojego lenistwa. Piekłam udziec z indyka i nie miałam ochoty już na nic, gdyż było bardzo gorąco. Postanowiłam zrobić sobie z niego sałatkę. Wyszła bardzo dobra, napewno do powtórzenia nie jeden raz. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne