Sałatka z pieczonym indykiem, mozarellą i pomidorkami koktajlowymi z bazylią cynamonową


Składniki:

4-5 liści sałaty strzępiastej
8 pomidorków koktajlowych
3 cm kawałek zielonej części pory
3 łyżki kukurydzy
6 plastrów pieczonego indyka z ostrygowej marynacie - lub każdego innego pieczonego w domu
około 1/3 kulki mozarelli
sos sałatkowy zioła ogrodowe - do niego zamiast czystej wody dałam wodę smakową jabłkową i łyżkę octu ryżowego oraz olej
1 łyżka ziół do sałatek


Sposób przygotowania:

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na pół a por w kosteczkę. Wrzucamy to do miski i dodajemy kukurydzę.

Przygotowujemy dresing.
Do sałaty wrzucamy pieczonego indyka - wcześniej odkładamy 3-4 kawałki aby ułożyć go na górze sałatki.

Polewamy sałatkę dresingiem - zostawiamy łyżkę. Dokładnie mieszamy sałatkę.

Przekładamy sałatkę na talerz i na górze układamy kawałki indyka i polewamy odłożoną łyżką sosu.
Teraz rwiemy mozarellę na małe kawałeczki i rozkładamy na sałatce.


Ta sałatka powstała z mojego lenistwa. Piekłam udziec z indyka i nie miałam ochoty już na nic, gdyż było bardzo gorąco.
Postanowiłam zrobić sobie z niego sałatkę. Wyszła bardzo dobra, napewno do powtórzenia nie jeden raz.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne