Wieprzowe polędwiczki z cukinią podane z sosem ostygowym i makaronem ryżowym


Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
4 plasterki imbiru
1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 ząbek świeżego
1,5 łyżki sosu ostrygowego
1/2 dużej cebuli
po 4cm kawałki cukini żółtej, zielonej i w jasne paski

Sos:
300 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
1,5 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
1/2 łyżeczki sambal oelek


Sposób przygotowania:

Polędwiczkę kroimy pod skosem na 4mm plastreki i wkładamy do miseczki.
Dodajemy imbir pokrojony w kosteczkę, suszony czosnek albo świeży oraz 1,5 łyżki sosu ostrygowego. Mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.

Nastepnego dnia kroimy cebule w piórka, cukinię żółtą w słupki a zielone w półtalarki.
Wszytskie składniki sosu łączymy w miseczce.

Wlewamy do woka łyżkę oleju arachidowego i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy do niej cukinie i dalej smażymy. Cukinia ma byc prawie miękka. wyjmujemy całość do miseczki.

Ponownie wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy polędwiczki. Smażymy mieszając 4-5 minut - mięso puści sok.

Do woka dodajemy odłożoną cebulę z cukinią oraz wlewamy sos. Mieszamy razem i teraz wlewamy mąkę kukurydzianą rozmieszaną z wodą. gotujemy do zagęstnienia sosu.
Na sam koniec dodajemy smabal oelek.

Na talerzu układamy makaron ryżowy i nakładamy polędwiczki z cukinią, całośc polewamy sosem.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne