Wieprzowe polędwiczki z cukinią podane z sosem ostygowym i makaronem ryżowymSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 plasterki imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 1 ząbek świeżego 1,5 łyżki sosu ostrygowego 1/2 dużej cebuli po 4cm kawałki cukini żółtej, zielonej i w jasne paski Sos: 300 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1,5 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju arachidowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody 1/2 łyżeczki sambal oelek |
Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy pod skosem na 4mm plastreki i wkładamy do miseczki. Dodajemy imbir pokrojony w kosteczkę, suszony czosnek albo świeży oraz 1,5 łyżki sosu ostrygowego. Mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Nastepnego dnia kroimy cebule w piórka, cukinię żółtą w słupki a zielone w półtalarki. Wszytskie składniki sosu łączymy w miseczce. Wlewamy do woka łyżkę oleju arachidowego i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy do niej cukinie i dalej smażymy. Cukinia ma byc prawie miękka. wyjmujemy całość do miseczki. Ponownie wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy polędwiczki. Smażymy mieszając 4-5 minut - mięso puści sok. Do woka dodajemy odłożoną cebulę z cukinią oraz wlewamy sos. Mieszamy razem i teraz wlewamy mąkę kukurydzianą rozmieszaną z wodą. gotujemy do zagęstnienia sosu. Na sam koniec dodajemy smabal oelek. Na talerzu układamy makaron ryżowy i nakładamy polędwiczki z cukinią, całośc polewamy sosem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne