Kurczak z bakłażanem w sosie ostrygowym


Składniki:

1 filet z kurczaka - taki podwójny
1,5 łyżeczki sosu ostrygowego
4-5 plasterków imbiru
1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sos:
200 ml wody
1,5 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyzka octu ryżowego
1 czubata łyżeczka miodu

2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozmieszane z 2 łyżkami wody
1/2 -1 łyżeczki sambal oelek
2 łyżki oleju arachidowego


Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy sosem ostrygowym, imbirem pokrojonym w drobną kosteczkę oraz czosnkiem. Zostawiamy na minimum dwie godziny.

Bakłażana kroimy najpierw na 4 mm plasterki a nastepnie w "zapałkę".
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce.

W woku podsmażamy mięso na łyżce oleju arachidowego dodając dwa przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Smażymy ciąle mieszając 2-3 minuty. Wyjmujemy mięso na talerz.

Do woka wlewamy ponownie łyżkę oleju i wrzucamy bakłażana, smażymy energicznie mieszając 1-2 minuty aż stanie się lekko przezroczysty. Dodajemy do woka mięso.

Wlewamy sos i dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Gotujemy całość aż sos zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy smabal oelek.
Podajemy z białym ryżem.


Mój mąż bardzo lubi dania kuchni orientalnej najprościej mówiąc - ja kiedyś pracowałam w restauracji chińskiej i teraz po latach próbuję sama odtworzyć smak dań jakie tam były podawane.
Ten kurczak z bakłażanem to jedno z nich - ahh co to za radość.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne