Kurczak z bakłażanem w sosie ostrygowymSkładniki: ![]() 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego 4-5 plasterków imbiru 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego Sos: 200 ml wody 1,5 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyzka octu ryżowego 1 czubata łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozmieszane z 2 łyżkami wody 1/2 -1 łyżeczki sambal oelek 2 łyżki oleju arachidowego |
Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy sosem ostrygowym, imbirem pokrojonym w drobną kosteczkę oraz czosnkiem. Zostawiamy na minimum dwie godziny. Bakłażana kroimy najpierw na 4 mm plasterki a nastepnie w "zapałkę". Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. W woku podsmażamy mięso na łyżce oleju arachidowego dodając dwa przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Smażymy ciąle mieszając 2-3 minuty. Wyjmujemy mięso na talerz. Do woka wlewamy ponownie łyżkę oleju i wrzucamy bakłażana, smażymy energicznie mieszając 1-2 minuty aż stanie się lekko przezroczysty. Dodajemy do woka mięso. Wlewamy sos i dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Gotujemy całość aż sos zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy smabal oelek. Podajemy z białym ryżem. Mój mąż bardzo lubi dania kuchni orientalnej najprościej mówiąc - ja kiedyś pracowałam w restauracji chińskiej i teraz po latach próbuję sama odtworzyć smak dań jakie tam były podawane. Ten kurczak z bakłażanem to jedno z nich - ahh co to za radość. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne