Polędwiczki wieprzowe zapiekane z młodym groszkiem i serami podane z puree ziemniaczanymSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy ras-el-hanout 1 łyżeczka przyprawy hawayij 1 łyżka oliwy truflowej 1 łyżka oleju 1/2 szklanki ugotowanego młodego groszku 10 dkg sera gouda 1 kulka mozarelli 1 mini kostka czosnkowa |
Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plasterki i doprawiamy czosnkiem przecisniętym przez praskę, przyprawą raz el hanout i haiyan oraz oliwą truflową. Zostawiamy na całą noc w lodówce. Rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim polędwiczki. Pod koniec dodajemy ugotowany groszek. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia na tyle dużego by poledwiczki z groszkiem leżały w jednej warstwie. Na górę dajemy żółty ser starty na tarce i rwiemy mozarellę. Kruszymy mini kostkę knorr. Wkładamy do nagrzanego do 160'C piekarnika na 10-15 minut by ser się rozpuścił a polędwiczki się zagrzały. Podajemy z purre ziemniaczanym. Miałam młody groszek i prawdę mówiąc wcale nie planowałam użyć go do dania z polędwiczkami. Ale skończył w duecie z polędwiczkami i było mu z nimi dobrze a nam smakowało wybornie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne