Polędwiczki wieprzowe zapiekane z młodym groszkiem i serami podane z puree ziemniaczanym


Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy ras-el-hanout
1 łyżeczka przyprawy hawayij
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżka oleju
1/2 szklanki ugotowanego młodego groszku
10 dkg sera gouda
1 kulka mozarelli
1 mini kostka czosnkowa




Sposób przygotowania:

Polędwiczkę kroimy w plasterki i doprawiamy czosnkiem przecisniętym przez praskę, przyprawą raz el hanout i haiyan oraz oliwą truflową.
Zostawiamy na całą noc w lodówce.

Rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim polędwiczki. Pod koniec dodajemy ugotowany groszek.

Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia na tyle dużego by poledwiczki z groszkiem leżały w jednej warstwie.
Na górę dajemy żółty ser starty na tarce i rwiemy mozarellę. Kruszymy mini kostkę knorr.

Wkładamy do nagrzanego do 160'C piekarnika na 10-15 minut by ser się rozpuścił a polędwiczki się zagrzały.
Podajemy z purre ziemniaczanym.



Miałam młody groszek i prawdę mówiąc wcale nie planowałam użyć go do dania z polędwiczkami.
Ale skończył w duecie z polędwiczkami i było mu z nimi dobrze a nam smakowało wybornie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne