Pełnoziarnisty makaron penne z tuńczykiem i suszonymi śliwkami


Składniki:

1/2 opakowania makaronu penne pełne ziarno
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżeczka masła
1/2 cebuli
50 ml śmietany lub jogurtu - dałam mleko i było równie dobre
1-2 ząbki czosnku
10 suszonych lub świeżych śliwek
oregano, sól, pieprz ziołowy
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
czosnek granulowany
ser żółty do posypania




Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron al'dente i w tym czasie przygotowujemy sos z tuńczykiem.

Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy już zmięknie to dodajemy do niej tuńczyka razem z olejem oraz pokrojone na pół śliwki. Wlewamy także śmietanę lub jogurt lub mleko jak to było u mnie. Mieszamy i podgrzewamy całość.

Próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym - gdyby się okazało, że wolicie bardziej czonskowe dania. Dodajemy suszone pomidory i ponownie całość mieszamy.

Wsypujemy do tuńczyka ze śliwkami makaron i całość mieszamy.

Nakładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem.



Mój mąż miał ochotę na sos z tuńczyka a ja wstyd się przyznać nigdy takiego nie robiłam. Poszukałam w książkach i tak z kilku przepisów dopasowałam sobie tak składniki, że powstało takie danie.

Na sam koniec dodałam suszone śliwki.
Smakowało nam bardzo i napewno jeszcze nie raz zagości u nas na stole.

Dodam tylko, że robiłam ten sos także z świezymi śliwkami - obie wersje są bardzo dobre.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne