Pełnoziarnisty makaron penne z tuńczykiem i suszonymi śliwkamiSkładniki: 1/2 opakowania makaronu penne pełne ziarno 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka masła 1/2 cebuli 50 ml śmietany lub jogurtu - dałam mleko i było równie dobre 1-2 ząbki czosnku 10 suszonych lub świeżych śliwek oregano, sól, pieprz ziołowy 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem czosnek granulowany ser żółty do posypania |
Sposób przygotowania: Gotujemy makaron al'dente i w tym czasie przygotowujemy sos z tuńczykiem. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy już zmięknie to dodajemy do niej tuńczyka razem z olejem oraz pokrojone na pół śliwki. Wlewamy także śmietanę lub jogurt lub mleko jak to było u mnie. Mieszamy i podgrzewamy całość. Próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym - gdyby się okazało, że wolicie bardziej czonskowe dania. Dodajemy suszone pomidory i ponownie całość mieszamy. Wsypujemy do tuńczyka ze śliwkami makaron i całość mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem. Mój mąż miał ochotę na sos z tuńczyka a ja wstyd się przyznać nigdy takiego nie robiłam. Poszukałam w książkach i tak z kilku przepisów dopasowałam sobie tak składniki, że powstało takie danie. Na sam koniec dodałam suszone śliwki. Smakowało nam bardzo i napewno jeszcze nie raz zagości u nas na stole. Dodam tylko, że robiłam ten sos także z świezymi śliwkami - obie wersje są bardzo dobre. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne