Krem cukiniowo-selerowy z świeżym oregano i serem żółtym


Składniki:

po 1/3 cukini żółtej, zielonej i w paski
1 duża marchewka
3 gałązki selera
2 cm plaster selera
2 zielone liście pory
3 gałązkie świeżego oregano
3 ziela angielskie
sól, pieprz
ser żółty do posypania
ogonówka brandenburska opcjonalnie


Sposób przygotowania:

Cukinię dobrze myjemy - nie obierajcie jej ze skórki - i kroimy na kawałki. Marchewke i seler obieramy, kroimy na kawałki.

Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy gałązki selera i liście pory. Wrzucamy świeże oregano i ziele angielskie.

Gotujemy całość do miękkości, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nalewamy na talerze i posypujemy serem żółtym - ja dodałam jeszcze plasterek ogonówki brandenbursiej i dekoracyjnie liście selera.


Zupa wyszła bardzo dobra z wyczuwalnym posmakiem selera, bardzo nam przypadła do gustu.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne